Terug Breng psychosociale risico’s en troeven in beeld met onze sectorspecifieke RAPSi
Breng psychosociale risico’s en troeven in beeld met onze sectorspecifieke RAPSi
Schrijf vóór 17 december 2021 in voor de risicoanalyse psychosociale aspecten in de gezinszorg
De hoge werkdruk, onregelmatige werkuren, besparingen, de coronacrisis, de toegenomen zorgzwaarte, … stellen de sector van de gezinszorg voor grote uitdagingen. Om de psychosociale risico’s van werknemers in kaart te brengen en werkgevers in hun wettelijke verplichtingen te ondersteunen, organiseert IDEWE in het voorjaar van 2022 een sectorspecifieke risicoanalyse via de RAPSi-vragenlijst. Na de analyse van de resultaten krijgen werkgevers en de sector waardevolle informatie in handen om hun risico’s beter te beheersen.
Het welzijn van werknemers is niet alleen een persoonlijke aangelegenheid maar evenzeer een onontbeerlijke troef voor elke organisatie. Gelukkige werknemers zijn productiever, effectiever en minder vaak afwezig door ziekte. Het is dus belangrijk (en wettelijk verplicht) om de psychosociale risico’s van werknemers in kaart te brengen. De inzichten die uit de risicoanalyse naar voor komen kunnen vervolgens gebruikt worden om maatregelen te treffen die het welzijn van werknemers op peil te houden of verbeteren.
Op maat van de sector
“Om werkgevers in de sector gezinszorg te helpen om de psychosociale risico’s in hun organisatie in kaart te brengen organiseren we in april-mei volgend jaar een unieke sectorbevraging”, zegt projectcoördinator Emma Boonen van IDEWE. “We doen dat aan de hand van een RAPSi-vragenlijst op maat van de sector. Een werkgroep die bestaat uit een afvaardiging van de deelnemende organisaties en onze eigen interne experten zal de vragenlijst begin volgend jaar afstemmen op de wensen van de sector, zodat we in april-mei de werknemers gericht kunnen bevragen.”
Doelgerichte acties
“De deelnemende organisaties zullen een duidelijk beeld krijgen over de troeven en de uitdagingen met betrekking tot het psychosociaal welzijn van hun werknemers”, aldus projectcoördinator Ellen Delvaux. “De rapportage zal het echter ook mogelijk maken om hun organisatie te benchmarken tegenover gelijkaardige organisaties. Omdat het afnamemoment identiek is, zullen de resultaten optimaal vergeleken kunnen worden. Dat zal waardevolle informatie opleveren voor de gezinszorg als sector. Organisaties die achteraf aandachtspunten willen verhelpen of die acties willen opzetten om hun troeven nog beter uit te spelen, zullen beroep kunnen doen op onze preventieadviseurs psychosociale aspecten. ”
Inschrijven voor de RAPSi is mogelijk tot 17 december 2021.
Op vraag bezorgen we u vrijblijvend een offerte met gedetailleerde info over het verloop van het project en maken indien gewenst graag een afspraak om het project toe te lichten. Contacteer Emma Boonen (016 39 05 51, emma.boonen@idewe.be) of Ellen Delvaux (016 39 05 93, ellen.delvaux@idewe.be).
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen