Terug Europese machineverordening neemt het vanaf 2027 definitief over
Europese machineverordening neemt het vanaf 2027 definitief over
Expert Floris Van Gramberen
Preventieadviseur arbeidsveiligheid
Betere bescherming tegen gezondheids- en veiligheidsrisico’s verbonden aan nieuwe technologie
Op 19 juli 2023 wordt in heel de Europese Unie de nieuwe machineverordening van kracht, dus ook in ons land. Door de overgangstermijn van 42 maanden, blijft de huidige machinerichtlijn nog tot begin 2027 gelden. Beide instrumenten leggen de veiligheids- en gezondheidsvereisten vast voor machines die binnen de Europese Unie worden geproduceerd en verkocht. De verordening verruimt echter het toepassingsgebied en geeft een antwoord op de risico’s die verbonden zijn aan nieuwe technologieën.
Onze experts kunnen zeker helpen om je wegwijs te maken. Neem daarvoor contact op met je regionaal IDEWE-kantoor.
In tegenstelling tot de Europese machinerichtlijn, die in 2006 van kracht werd, moet de verordening in de lidstaten niet meer in nationale wetgeving omgezet worden. Behalve een harmonisatie en een betere bescherming van werknemers en consumenten in heel de Unie, wordt daardoor ook het vrije verkeer van machines binnen de Europese markt bevorderd.
Voor wie geldt de machineverordening?
De machineverordening bevat regels en voorschriften voor fabrikanten van machines en andere machineproducten. Zij moeten een CE-markering aanbrengen om te verklaren dat hun machines aan de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften voldoen. Dat geldt trouwens ook voor kleine voertuigen voor persoonlijk vervoer en lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische scooters en elektrische fietsen.
Soms moeten ook gebruikers van machines zich aan de verordening houden. Dat is het geval voor wie:
- zelf een machine bouwt en op de markt brengt;
- buiten de Europese Unie een machine of verwant product koopt, zonder tussenpersoon;
- een machine zodanig aanpast dat de CE-markering van de originele fabrikant niet meer geldig is. In dat verband werd nu ook omschreven wat moet verstaan worden onder ‘substantiële wijziging’.
Wat is het verschil met de huidige richtlijn?
De verordening is zodanig geschreven om een antwoord te kunnen bieden op risico's die verbonden zijn aan nieuwe technologieën, zoals cobots, machine learning en artificiële intelligentie of uitdagingen zoals the internet of things en cybersecurity. Door de aanpassing van een reeks definities vallen ook softwaremodules onder de wetgeving.
De Commissie heeft voortaan ook de mogelijkheid om producten aan de categorieën ‘gevaarlijke machines’ en ‘veiligheidscomponenten’ toe te voegen of te verwijderen.
Raadpleeg Verordening (EU) 2023/1230 van het Europees Parlement en de Raad.
Onze experts kunnen zeker helpen om je wegwijs te maken. Neem daarvoor contact op met je regionaal IDEWE-kantoor.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen