Terug Aangepaste richtlijnen voor het correct gebruik van mondmaskers
Aangepaste richtlijnen voor het correct gebruik van mondmaskers
Erkend testcentrum van IDEWE bezorgt de testresultaten voor FFP2-maskers binnen de 4 dagen
In de aanloop naar de gefragmenteerde heropstart van het openbare leven tijdens de heersende COVID-19-pandemie hebben de experts van IDEWE nieuwe richtlijnen opgesteld voor het gebruik van mondneusmaskers. In opdracht van de FOD Economie mocht ons erkend testcentrum een alternatief protocol ontwikkelen voor het testen van FFP2-mondneusmaskers.
De richtlijnen voor het gebruik van mondneusmaskers werden geüpdatet omdat de nationale veiligheidsraad binnenkort zal beslissen welke quarantainemaatregelen kunnen versoepeld worden.
Aanvullende maatregel naast hand-, nies- en hoesthygiëne
“In het begin van de coronacrisis was er een schrijnend gebrek aan mondneusmaskers,” aldus Katrien Van Crombrugge, arbeidsarts en arts infectiepreventie bij IDEWE. “Het was dus van essentieel belang dat zorgverleners, die COVID-19-patiënten verzorgden of mensen met een vermoeden van besmetting, zich optimaal konden beschermen. Naarmate er meer mensen uit hun kot mogen komen om naar werk of school te gaan en boodschappen te doen, zullen mondneusmaskers een bijkomende manier zijn om zichzelf en de anderen te beschermen. Dat zal in het bijzonder het geval zijn in situaties waar de sociale afstand van 1,5 meter niet gemakkelijk te respecteren is. Het dragen van een masker wordt als aanvullende maatregel gezien, naast hand-, nies- en hoesthygiëne.”
“Voor situaties buiten de zorg gaat het in eerste instantie over het gebruik van (zelfgemaakte) stoffen mondneusmaskers, die dagelijks op minimum 60 graden moeten gewassen worden. Het is dus zeker niet de bedoeling dat mensen op straat met een FFP2-masker rondlopen.”
Hoe omgaan met een mondmasker?
“We hebben niet alleen de richtlijnen over wanneer je welk mondmasker moet dragen op papier gezet, we geven ook aan hoe een gebruiker met zo een masker moet omgaan. Het is noodzakelijk om het beschermingsmiddel op een correcte manier te gebruiken. Het masker wordt volkomen nutteloos als je er bijvoorbeeld voortdurend met je handen aan komt of het na het afzetten in huis laat rondslingeren. Om elke twijfel over correct gebruik uit te sluiten hebben we hierover ook een paar instructievideo’s gemaakt.”
Bekijk hier de video-opleiding over het correct gebruik van mondneusmaskers.
Verkort testprotocol voor (vermeende) FFP2-maskers
Dankzij een alternatieve testprocedure voor mondneusmaskers kan het erkend testcentrum van IDEWE als enige al binnen de 4 dagen de resultaten bezorgen. Zo weten zorginstellingen op zeer korte termijn of het beschermingsmiddel voldoet aan de minimale criteria voor een FFP2-masker.
“We hebben in het verleden heel wat expertise en ervaring opgedaan met het testen van mondmaskers”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne Jan Van Bouwel van IDEWE. “De FOD Economie gaf ons daarom de opdracht om een verkort testprotocol te ontwikkelen dat het mogelijk maakt om binnen de 4 dagen na aflevering van de maskers al het testrapport over te maken. Op die manier kunnen we snel de onzekerheid wegwerken over maskers die door onbekende leveranciers aangeboden worden of die op de markt komen zonder de nodige certificaten en testrapporten. De test bestaat uit een controle van de penetratie van de stof door het filtermateriaal en, in een tweede fase, uit een vereenvoudigde fit test om de aansluiting op het gezicht te beoordelen. Na de test is het duidelijk waarvoor de maskers wel of niet gebruikt kunnen worden. Ook de deugdelijkheid van FFP3-maskers kunnen we op dezelfde manier nagaan. We testen daarentegen geen chirurgische maskers.”
Naar aanleiding van dit nieuwe protocol hebben we de capaciteit van ons testcentrum ook fors uitgebreid, zodat we snel kunnen inspelen op een verhoogde vraag naar betrouwbare tests. U kan uw aanvraag voor het testen van FFP2- en FFP3-maskers doen via telefoonnummer 016 39 04 55 of via info@ibeve.be.
Raadpleeg onze corona-downloads met onder meer de ‘Fiche mondmaskers buiten de zorg’ en ‘mondmaskers in de zorg’.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen