Terug Risicoanalyse-tool OiRA voor de sector van de autocar en autobus

Risicoanalyse-tool OiRA voor de sector van de autocar en autobus

- Ongevallen voorkomen | Digitale tools

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

IDEWE maakt onlinetool om risico’s inzake welzijn op het werk te beoordelen

Om de werkcondities in de sector te blijven verbeteren lanceren de FOD WASO en het Belgische Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk het risicoanalyse-instrument OiRA voor de sector van de autocar en autobus. IDEWE zorgde als externe dienst voor preventie en veiligheid voor de inhoudelijke uitwerking.

De sector stelt in België ongeveer 11.000 personen tewerk.

Doorgaans hebben kmo’s beperkte middelen voor risicoanalyses. OiRA (Online interactive Risk Assessment) biedt hiervoor de oplossing. De gratis software biedt zaakvoerders de kans om op een eenvoudige en kosteneffectieve manier risicoanalyses uit te voeren op de werkvloer. Want het is niet omdat de bedrijven doorgaans eerder klein zijn, dat het niet over een groot aantal mensen gaat. De sector stelt echter in België ongeveer 11.000 personen tewerk.

Veiligheid en gezondheid

Een deel van de risico’s hebben te maken met de herstelgarage of de wasstraat die vaak aan de bedrijven verbonden is.

“De tool richt zich naar de kleine ondernemingen waarin ook wij belangrijke inspanningen leveren om een een welzijns- en preventiebeleid te ontwikkelen”, zegt preventiedeskunidge Filip Pelgrims van IDEWE. “Daarom vonden we het belangrijk om de tool inhoudelijk mee vorm te geven.”

“De tool is aangepast aan de zeer specifieke kenmerken van de sector: de bus als werkomgeving met specifieke aandacht voor de veiligheid en gezondheid van de chauffeur, de stelplaats, de garage, … Een deel van de risico’s hebben te maken met de herstelgarage of de wasstraat die vaak aan de bedrijven verbonden is maar we besteden ook aandacht aan de ergonomische zithouding en het zitcomfort van de chauffeur. Ook psychosociale risico’s komen aan bod, zoals de toenemende agressie waarmee chauffeurs te maken krijgen. De sector kampt ook met een personeelstekort waardoor de gemiddelde leeftijd van de chauffeurs stijgt. Ook dat brengt nieuwe risico’s met zich mee.”

Oplossingen aanreiken

Naast het identificeren van de risico’s reikt de tool ook oplossingen aan om de risico’s te beheersen. Zo draagt de tool bij tot betere en veiligere werkcondities, wat op zich weer leidt tot gezonde en gemotiveerde werknemers. “We zijn ervan overtuigd dat de OiRA autocar en autobus een behoefte werd ingevuld in het belang van een welzijnsbeleid voor hun bedrijven. Vanuit IDEWE vonden we het bijzonder leerrijk om zo intensief samen te werken met de sector. We hebben elkaar beter leren kennen en die kennis zullen we zeker gebruiken om deze sector in de toekomst nog beter op maat te ondersteunen.”

Naar de OiRA-website

Contacteer onze experts met vragen en uitdagingen in verband met dit thema.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen