Terug Bedrijven weerbaar maken voor de toekomst
Bedrijven weerbaar maken voor de toekomst
Expert Jonas Debroyer
Milieucoördinator
IDEWE lanceert een duurzaamheidsscan gebaseerd op de SDG’s van de VN
Op basis van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN heeft groep IDEWE een duurzaamheidsscan opgesteld die bedrijven helpt om maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet te maken. “Hoe meer ze op die duurzame doelstellingen inzetten, hoe weerbaarder bedrijven worden voor alles wat er met onze planeet gebeurt.”
“Duurzaamheid is voor veel organisaties nog steeds een omvattend begrip dat ze moeilijk concreet kunnen maken”, vertelt milieucoördinator Jonas Debroyer van IDEWE. “Zeker voor kmo’s die vaak het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. We hebben een manier gezocht om hen op weg te helpen, zonder het warm water opnieuw te moeten uitvinden. Uiteindelijk hebben we verschillende tools onderzocht maar hebben we ons vooral laten inspireren door de SDG’s van de VN.”
Overzicht bewaren
Duurzaamheid is meer dan je ecologische voetafdruk verlagen en het welzijn van je medewerkers bevorderen. De VN definieerde in 2015 17 doelstellingen die bedoeld zijn om tegen 2030 het leven van en op deze planeet voor iedereen beter te maken. “Het gaat dan over mobiliteit, gezondheid & welzijn, gendergelijkheid, waardig werk, klimaat, betaalbare energie, armoede, ... ambities met bijhorende indicatoren om duurzaamheid van onze activiteiten aan af te meten. Met mobiliteit en welzijn zijn de meeste werkgevers al vertrouwd maar we willen hen motiveren om het overzicht te bewaren en zich ook rond andere thema’s te engageren.”
Dialoog opstarten
“De duurzaamheidsscan die we hebben ontwikkeld maakt een momentopname van de inspanningen die de organisatie nu al doet. Daarvan maken we een rapport, met per topic een score van 1 tot 5; waarbij 5 erop wijst dat de organisatie een voorbeeld is voor anderen terwijl 1 aantoont dat er nog werk aan de winkel is. De scores zijn bedoeld om een dialoog op te starten en op maat van de bedrijven suggesties te formuleren en een actieprogramma op te starten. We zitten daarvoor samen met het management, hr-medewerkers, de preventieadviseur, de milieucoördinator en de financieel verantwoordelijke. In veel gevallen, zoals wat betreft welzijn- en gezondheid of milieu zal IDEWE zelf ook meteen concrete oplossingen kunnen voorstellen, terwijl we voor andere doelstellingen naar andere organisaties kunnen verwijzen.”
1. De scan start met een brainstormsessie om te inventariseren wat de organisatie nu al doet om duurzaam te ondernemen.
2. Op basis daarvan maakt IDEWE een rapport met een score van één tot vijf op zeventien duurzaamheidsthema’s.
3. We stellen een actieplan op. Voor veel thema’s biedt IDEWE zelf oplossingen aan, terwijl we voor andere onze partners inschakelen.
Walk the talk
Het doel is de organisaties futureproof te maken, zegt Jonas Debroyer. “Er zijn thema’s waar je vandaag als werkgever niet meer rond kunt. Hoe meer bedrijven inzetten op die duurzaamheidsdoelen, hoe weerbaarder ze worden voor alles wat er met onze planeet gebeurt en de crisissen die daarmee gepaard gaan. Denk aan de schaarste op de arbeidsmarkt of de uitdagingen die de energiecrisis met zich meebrengt.”
IDEWE heeft de oefening voorbije zomer ook voor zichzelf gedaan. “We hadden tijdens de opmaak van ons MVO-rapport gemerkt dat er heel wat initiatieven worden genomen maar dat die nog te weinig op elkaar inspelen. De duurzaamheidsscan is wat dat betreft een eyeopener geweest. De structurering aan de hand van de 17 SDG’s zal ons helpen om prioriteiten te bepalen.”
Contacteer onze expert Duurzaamheid Jonas Debroyer voor meer informatie.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen