Terug Risicoanalyse psychosociale aspecten

Risicoanalyse psychosociale aspecten

46% van de Belgische werknemers worstelt met emotionele uitputting – een van de belangrijkste dimensies voor burn-out. En 14% werd al geconfronteerd met agressie op het werk. Psychosociaal welzijn op de werkvloer verdient dus alle aandacht. Want wie gelukkig is op het werk, is productiever. Een organisatie die werkt met gezonde mensen, blijft zo ook zelf gezond. Bijvoorbeeld op financieel vlak en qua klanttevredenheid.

Emotionele uitputting
Agressie op het werk

Je doet er daarom goed aan om bij je werknemers te peilen naar welzijn, grensoverschrijdend gedrag en hinderpalen en hulpbronnen in je organisatie:

  • Hinderpalen (job demands, zoals conflict en jobonzekerheid) kosten je werknemers energie en werken demotiverend.
  • Hulpbronnen (job resources, zoals autonomie en sociale steun) leveren je werknemers energie op en werken motiverend.

Onderzoek je zo het welzijn in jouw organisatie? Dan voldoe je meteen aan de wettelijke verplichting. Je moet namelijk een risicoanalyse psychosociale aspecten uitvoeren en de 5 A’s in kaart brengen:

  1. arbeidsorganisatie,
  2. arbeidsinhoud,
  3. arbeidsvoorwaarden,
  4. arbeidsomstandigheden,
  5. arbeidsverhoudingen.

Met onze tool RAPSi krijg je zicht op het algemeen psychosociaal welzijn. Onze experts stelden de gestandaardiseerde vragenlijst op in samenwerking met de KU Leuven. Zo ben je zeker van objectieve, cijfermatige en wetenschappelijk onderbouwde resultaten. En neem je slimme en duurzame beslissingen voor je welzijnsbeleid.

OiRA Psychosociale Risico’s

De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en Groep IDEWE ontwikkelden samen met verschillende sociale partners en de werkgeversvertegenwoordiging een OiRA (Online Interactive Risk Assessment) om psychosociale risico’s eenvoudig en kostenefficiënt in kaart te brengen. 

Met deze handige online tool kunnen ook kleinere ondernemingen zelf aan de slag om het psychosociaal welzijn in hun organisatie te verbeteren.

Lees meer over de OiRA Psychosociale Risico’s 
 

MEER PSYCHOSOCIAAL WELZIJN: IN 6 STAPPEN MET RAPSi

Onze innovatieve tool RAPSi helpt je op weg naar gezondere, gelukkigere en productievere werknemers:

  1. Kennismaking

    Bespreek je wensen met je preventieadviseur psychosociale aspecten:
    • Krijgen je werknemers de vragenlijst elektronisch of op papier?
    • Wil je de resultaten segmenteren op functie, afdeling of leeftijd?
    • Voeg je extra vragen toe aan de standaardlijst, zoals de modules ‘stijl van leidinggeven’, ‘verandering op het werk’ en ‘ziekte-afwezigheid’? 
    • Geef je je werknemers de kans om onmiddellijk na een elektronische bevraging persoonlijke individuele feedback door te lezen?
  2. Voorbereiding

    Laat de praktische organisatie rond de RAPSi met een gerust hart over aan de onderzoeksdienst van Groep IDEWE. De vragenlijst is pas definitief na je goedkeuring.
  3. Lancering

    Je werknemers vullen de vragenlijst in. Ze krijgen daarvoor twee tot vier weken de tijd. Met elke reminder stijgt je respons: hoe meer ingevulde vragenlijsten, hoe sterker je inzichten.
  1. Verwerking

    Onderzoekers nemen de gebundelde resultaten onder de loep. En toetsen de cijfers aan de Vlaamse, Waalse of Belgische benchmark. Belangrijk: de vertrouwelijkheid van de gegevens is op elk moment gegarandeerd.
  2. Rapportering

    Neem de groepsresultaten en bevindingen door. Het overzichtelijke rapport en de verhelderende presentatie tonen je knelpunten en troeven – in cijfers, tekst en grafieken. Je preventieadviseur of een onderzoeksmedewerker licht de resultaten ook persoonlijk toe.
  3. Opvolging

    RAPSi leidt pas tot beter welzijn als je er doelgerichte acties aan koppelt. Onze preventieadviseurs staan je daarin bij.

Bereid je nu al voor op je risicoanalyse

Maak jezelf en je werknemers vandaag al klaar voor een risicoanalyse psychosociaal welzijn:

  • Bouw een breed draagvlak. Betrek van meet af aan alle organisatieniveaus bij je risicoanalyse. Richt bijvoorbeeld een werkgroep op met vertegenwoordigers van de directie, het CPBW, HR en het personeel. Zo geef je iedereen inspraak en verminder je eventuele weerstand.
  • Hou het Job Demands-Resources model voor ogen. Wees je ervan bewust dat te veel job demands (hinderpalen) het welzijn negatief beïnvloeden. Breng evenwicht door de job resources (hulpbronnen) te stimuleren. Maar vertrouw niet louter op je buikgevoel. RAPSi blijft onmisbaar voor onweerlegbare cijfers en inzichten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen