Terug IDEWE bereidt zich voor om werknemers in te enten op de werkvloer
IDEWE bereidt zich voor om werknemers in te enten op de werkvloer
Expert Lode Godderis
CEO IDEWE
Overheid maakt vaccinatie via externe diensten mogelijk
De overheid wil voortaan ook buiten de zorgsector beroep doen op de expertise van de externe diensten om werknemers een boostervaccin toe te dienen. “Om zo snel mogelijk een grote groep mensen een booster te kunnen geven willen we daar met IDEWE zeker aan meewerken”, zegt algemeen directeur Lode Godderis. “Voor we op de vraag van bedrijven kunnen ingaan, zijn echter duidelijke afspraken nodig. Onder meer over de toegang tot de gegevens over de vaccinatiestatus en de toelevering van de vaccins.”
Wie zich tot nog toe wou laten vaccineren met een eerste en tweede coronaprik, kon daarvoor terecht in de vaccinatiecentra, georganiseerd door de deelstaatregeringen. Medewerkers in de ziekenhuizen en woonzorgcentra daarentegen konden zich op het werk laten inenten door de interne of externe preventiedienst. Voor de boostervaccinatie wordt tot vandaag dezelfde strategie gebruikt. Zo heeft IDEWE alleen al vorige week bij medewerkers uit de Zorg 11.000 boosterprikken geplaatst. Om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een derde prik te kunnen toedienen, wil de federale overheid voortaan ook bedrijven uit andere sectoren de kans geven om vaccinaties op het werk te organiseren.
Vacinatiestatus
“Het doet mij enerzijds plezier dat bedrijven meteen ook zeer positief reageren op de intentie van de regering. Vaccinatie is zeer belangrijk om de pandemie te stoppen. Anderzijds, kunnen we vandaag in de bedrijven alleen maar beginnen vaccineren op voorwaarde dat we optimaal kunnen samenwerken met de vaccinatiecentra die de basisvaccinatie hebben toegediend. We moeten onder meer toegang krijgen tot de data over de vaccinatiestatus van de werknemers die via ons een derde prik willen krijgen. Want uiteraard moeten we de timing kunnen respecteren tussen de tweede prik en het boostervaccin.”
“Daarnaast moet ook een procedure uitgewerkt worden voor de logistiek van de operatie en de manier waarop we toegang zullen krijgen tot de vaccinvoorraad. Het heeft immers geen zin om op korte termijn naar de bedrijven toe te gaan als we niet zeker zin dat we daar ook grote groepen werknemers kunnen en mogen vaccineren.”
Veel ervaring
Eenmaal de afspraken gemaakt zijn kan IDEWE meteen aan de slag. “We hebben de juiste tools om vaccins snel te kunnen plannen en registreren en hebben ondertussen bakken ervaring met bereiden, plaatsen en registreren van vaccins”, aldus Lode Godderis. “Ook het respecteren van de koudeketen is een procedure die we kennen van bijvoorbeeld de griepvaccins die we jaarlijks toedienen.”
Zodra er meer duidelijkheid is over de organisatie van de vaccinatiecampagne via de externe diensten, zullen we onze IDEWE-klanten verder informeren.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen