Terug Zouden we een kantoorhond nemen?
Zouden we een kantoorhond nemen?
Expert Nathalie De Regge
Preventieadviseur psychosociale aspecten
Een trouwe viervoeter op de werkvloer
In de VS is het even evident om je hond mee te brengen naar kantoor als je brooddoos. Bij ons gebeurt het nog eerder aarzelend. Nathalie De Regge schreef er een thesis over in haar opleiding tot preventieadviseur psychosociale aspecten. “Een hond als collega kan heel veel welzijnseffecten genereren”, zegt ze. “Hou voor je Fikkie effectief toelaat op de werkvloer echter vooral ook rekening met de mogelijke risico’s en onwelzijnseffecten.”
Een kantoorhond is niet per se een hond ‘van het bedrijf’. Met het treurige lot van sommige kantoorplanten tijdens vakantieperiodes in gedachten, zou dat geen goed idee zijn. “Het kan natuurlijk wel de hond van de baas zijn of van de conciërge maar in de meeste gevallen gaat het over één of verschillende werknemers die hun hond op afgesproken dagen meenemen naar het werk.”
Blij en huiselijk
Je hond meenemen naar kantoor is een oplossing voor honden die niet graag alleen worden gelaten, al moet de meerwaarde vooral ook gezocht worden bij het baasje en de collega’s van het baasje. “Werkgevers kiezen vaak om een kantoorhond toe te laten omdat daardoor allerlei positieve welzijnseffecten kunnen ontstaan. Mensen worden bijvoorbeeld instant blij als de viervoeter ’s ochtends op de werkvloer verschijnt. Collega’s die anders amper met elkaar praten, hebben plots een gemeenschappelijk gespreksonderwerp. De hond is ook een gemeenschappelijk zorgelement. Er moeten afspraken gemaakt worden over wie de hond uitlaat en wie er op de middag mee gaat wandelen, en dat is op zijn beurt een aanleiding om meer te bewegen. Het zijn allemaal activiteiten die ook het stressniveau van medewerkers naar beneden kunnen halen.”
“De kantoorhond zorgt er ook voor dat er een vertrouwde, huislijke sfeer wordt geschapen op kantoor. Dat heeft eveneens een positief effect op het imago van de organisatie, wat dan weer een meerwaarde kan betekenen in het aantrekken van nieuw talent. Het zijn positieve effecten die sinds 2020 in de literatuur en in onderzoek worden bevestigd. Voor andere claims, zoals bijvoorbeeld over de invloed op de werkbevlogenheid, de betrokkenheid en de retentie is verder wetenschappelijk onderzoek zeker noodzakelijk.”
Checklist
Communicatie, engagement en betrokkenheid creëren bij iedereen die met de hond in aanraking zal komt, is essentieel vooraleer een kantoorhond zijn intrede kan maken. Nathalie komt in haar thesis tot een checklist van aandachtspunten die in die voorbereidende fase best afgevinkt kunnen worden vooraleer een hond een poot op de werkvloer zet.
“Rustig zijn en gesocialiseerd zijn basisvereisten voor een hond, al volstaan die niet altijd. Zeker niet als er mensen zijn die angst hebben voor honden of er allergisch voor zijn. Daarnaast zijn er ook bezorgdheden over het risico op struikelen over de hond of over zijn speeltjes.
“Ook het welzijn van de hond moet mee in rekening worden gebracht. Vindt de hond de aandacht en de nieuwe omgeving leuk? Krijgt hij een eigen hoekje waar hij zich kan terugtrekken als hij al die aandacht even moe is? Wie herkent de stresssymptomen van de hond en weet er gepast op te reageren? En wie heeft de autonomie om zijn werkplek te verlaten als Fikkie een boom wil opzoeken?”
Een proces
De kans is groot dat eenmaal de toestemming is gegeven, meerdere baasjes kandidaat zullen zijn om hun hond mee naar het werk te nemen. “Het is daarom belangrijk dat er een beleid wordt ontwikkeld dat hierrond duidelijkheid schept. De introductie van een hond is daarom eerder een proces dat gaandeweg bijgestuurd kan worden. Het vergt van een organisatie een open feedbackcultuur om te vermijden dat irritaties over de aanwezigheid van een dier onuitgesproken en onopgelost blijven. Op dat ogenblik zullen immers alle mogelijke positieve effecten verdwijnen.”
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen