Terug Ventilatie en luchtzuivering in klaslokalen

Ventilatie en luchtzuivering in klaslokalen

- Gezonde werknemers | Wetgeving | Onderwijs

Expert Jan Van Bouwel

Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne

Herbekijk de sessie van IDEWE Connect Onderwijs

Corona heeft de aandacht voor de luchtkwaliteit in scholen op scherp gesteld. Vandaag staat in verouderde gebouwen de deur standaard op een kier, waait de wind door de open vensters naar binnen en draaien CO2-meters overuren. Maar wat is de optimale manier om een klas of een leraarskamer duurzaam te ventileren? En welke plaats hebben luchtreinigers in dat scenario? Dat was gespreksstof voor de experten tijdens de IDEWE Connect Onderwijs op 21 januari.

Verschillende experten gaven tijdens de online informatiesessie toelichting bij de inzichten die ze de jongste maanden hebben verzameld. Centraal preventieadviseur Geert Aerens schetste de praktijk in de scholen van de Broeders van Liefde. IDEWE-experten An Devriendt en Jan Van Bouwel gingen dieper in op de wetgeving en de ventilatiemogelijkheden. Ze gaven ook toelichting bij twee IDEWE-testprojecten: met de geconnecteerde CO2-meter Little Lilly en de onafhankelijke Airmaster 800 ventilatie-unit. Professor Bert Blocken van de KU Leuven toonde aan waarom hij zoveel belang hecht aan het gebruik van luchtreiniging.

Herbekijk het webinar.

 

Zijn er vragen?

Dit zijn de vragen die achteraf door de experten werden behandeld.

Zijn luchtreinigers bruikbaar in combinatie met natuurlijke ventilatie?

Bert Blocken: “Dat kan. Met de ramen op kipstand en de deuren op een kier, is de reiniger als aanvulling perfect bruikbaar. Wel oppassen dat de gereinigde lucht niet meteen naar buiten verdwijnt. Zeker bij intensieve natuurlijke ventilatie. Als ramen en deuren wijd openstaan en er is harde wind, dan zal de luchtreiniger niet veel effect hebben. Plaats de luchtreiniger sowieso best centraal in de ruimte, niet te dicht bij de open deuren of ramen.”

Bestaat er een lijst met de beste luchtreinigingstoestellen?

Bert Blocken: Nee, dat is een opdracht voor de overheid. Het hoeft niet veel tijd te kosten om de toestellen die leveranciers op de markt brengen en bijgevolg moeten registreren te testen. De lijst vind je hier.

Jan Van Bouwel: “Dat de toestellen op deze lijst staan is in geen geval een garantie dat ze in de praktijk ook doen wat ze op hun technische fiche beloven. De enige consequentie is dat de leverancier zich blootstelt aan een zekere juridische aansprakelijkheid voor het geval de beweringen niet zouden kloppen.”

“Als je geïnteresseerd bent in een toestel moet de leverancier op zijn minst wetenschappelijke gegevens kunnen verstrekken die zijn beweringen staven. Kan dat niet, dan deugd het alvast niet. Let ook goed op het lawaainiveau dat het toestel produceert wanneer het in zijn maximale stand werkt.”

“Als je een aankoop overweegt, volstaat het ook niet om enkel met de aankoopkost rekening te houden. Ook het energieverbruik en vooral de onderhoudskost is belangrijk. Bepaalde onderdelen, waaronder filters of UV-lampen hebben een zekere vervangingsfrequentie en kunnen duur zijn in aankoop.  Zonder onderhoud zijn de toestellen op termijn waardeloos.”

“Kleine toestellen hebben vaak een probleem om de uithoeken van een lokaal te bereiken. Ze zuiveren vooral heel lokaal rond zichzelf. Maar in plaats van één groter toestel te plaatsen, kan het ook nuttig zijn om meerdere kleine exemplaren te plaatsen. Op langere termijn en waar het gebouw dat toelaat, blijft de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem noodzakelijk.  Deze kan uiteraard gecombineerd worden met luchtreiniging.”

Lees ook: “Luchtreinigers zijn geen gemakkelijkheidsoplossing”

Bestaan er standaardbestekken voor ventilatie en luchtzuivering?

Jan Van Bouwel: “Ongetwijfeld wel, maar je moet ermee opletten. De neiging bestaat om steeds voor de goedkoopste oplossingen te kiezen. De criteria die erin vermeld staan zijn ook niet per se de meest ideale. In bestekken voor centrale ventilatiesystemen wordt bijvoorbeeld vaak bespaard op het aantal ingebouwde kleppen dat de toevoer regelt. Dat is geen goed idee.”

Lees meer over ventilatie in tijden van corona.

Lees meer over het gebruik van de CO2-meter in de klas.

Lees meer over ons Little Lilly-project.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen