Terug De natuur als kuur voor de mentale gezondheid

De natuur als kuur voor de mentale gezondheid

- Mentaal fit | Stress en burn-out

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Tiendaagse van de geestelijke gezondheid van 1 tot 10 oktober

De natuur heeft een helende en rustgevende werking. Dit is wetenschappelijk onderbouwd maar het wordt nog té weinig aangewend om stress en aandachtsmoeheid te verlagen en de veerkracht te verhogen. “Het is meer dan de moeite om daar in de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid even bij stil te staan”, zegt Mia Van Laeken, verantwoordelijke Gezondheidspromotie bij IDEWE. “De campagne 30-30 is een ideale aanleiding om de natuur op te zoeken, om tot rust te komen, om meer bij jezelf te komen, om hoofd- en bijzaken te onderscheiden en tegelijkertijd ook van voldoende gezonde, zuurstofgevende beweging te genieten.”

Onze geestelijke gezondheid staat onder druk. Dat wordt dagelijks aangetoond door wetenschappelijke onderzoeken. Eén derde van de Belgische bevolking van 15 jaar en ouder voelt zich gestresseerd, gespannen, verdrietig of gedeprimeerd. Voor de WHO is stress dé gezondheidsepidemie van de 21ste eeuw.

Rechtstreekse gezondheidseffecten

De natuur is ook een gedroomd decor om te bewegen.

“Manieren vinden om het risico op stress en ook andere psychische klachten te verlagen en /of de schadelijke effecten van stress te verminderen is de voornaamste uitdaging voor de gezondheidszorg”, aldus Mia Van Laeken. “Contact met natuur en groen biedt hier heel wat mogelijkheden. De oplossingen liggen uiteraard niet in één enkele preventie-mand. We moeten de verbindingen opzoeken tussen al de verschillende disciplines, zodat het effect van onze inspanningen groter wordt.  Ik kan het het best vergelijken met het mycelium van de paddenstoelen. De paddenstoelen die we zien vormen maar een klein deel van de schimmel. Het grootste deel bevindt zich onder de grond, in de vorm van schimmeldraden (hyfen). Het integreren van natuur in onze verschillende preventiedisciplines vormt onze schimmeldraden om tot die mooie (en soms ook lekkere) paddenstoelen te komen. De natuuraanpak als een ondergronds netwerk doorheen de preventie. Deze inspanning moeten we als gepassioneerde preventiewerkers kunnen leveren.”

30 dagen lang, 30 minuten bewegen in het groen

30-30, 30 dagen lang, 30 minuten bewegen in het groen

De natuur is ook een gedroomd decor om te bewegen. Bewegen in een groene omgeving resulteert in rechtstreekse gezondheidseffecten, met sterke positieve invloed op iemands mentale gezondheid.

De natuur zorgt immers voor afleiding van de dagelijkse problemen, remt de aanmaak van stresshormonen en heeft een verlagend effect op de bloeddruk. Meerdere onderzoeken tonen aan dat wandelen in de natuur de stemming van mensen doet verbeteren, gevoelens van angst en kwaadheid doet verminderen en positieve gevoelens laat toenemen.

“Als we weten dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen en 59% van ons nooit of slechts uitzonderlijk een bos- of natuurgebied bezoekt, dan schuilt hier ongetwijfeld een kans die waard is om te promoten. Vandaar dat we ook willen oproepen om mee te doen met de actie ’30-30, 30 dagen lang, 30 minuten bewegen in het groen’. Het doel is om van 21 september tot 30 oktober dagelijks 30 minuten te bewegen in een natuurlijke omgeving. Ik ga alvast deze kans grijpen om van een half uur per dag te wandelen in het groen een ingesleten gewoonte te maken.”

www.30-30.be

Leg uw uitdagingen en vragen over mentale veerkracht en stress voor aan onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen