Terug Wat kan een vertrouwenspersoon voor je doen?

Wat kan een vertrouwenspersoon voor je doen?

- Mentaal fit

Expert Hilde De Man

Preventieadviseur psychosociale aspecten

Niet alleen een luisterend oor, maar ook bemiddelen en een oplossing zoeken

Wie geconfronteerd wordt met psychische en/of lichamelijke klachten door werkomstandigheden, kan rekenen op een vertrouwenspersoon. Die kan een luisterend oor bieden maar ook bemiddelen en een oplossing zoeken. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Werknemers die voelen dat hun werk op hun gemoed weegt of die vrezen uit te vallen vanwege aanhoudende stress, moeten daar echt iets aan doen. Problemen op het werk hebben immers niet alleen een impact op hun job, maar vertalen zich ook naar hun privésituatie.

Werknemers kunnen daarom zelf een bijzondere procedure voor psychosociale risico's opstarten. Daarbij speelt een vertrouwenspersoon of preventieadviseur psychosociale aspecten (PAPS) een belangrijke rol.

Beroepsgeheim

Man-vrouw-gesprek-notities

Het voordeel is dat de vertrouwenspersoon de interne werking goed kent en snel bereikbaar is. De vertrouwenspersoon is bovendien gebonden aan beroepsgeheim, waardoor een gesprek strikt vertrouwelijk is. Alleen in samenspraak met de werknemer die het initiatief neemt wordt er actie genomen of tussengekomen.

Een vertrouwenspersoon of PAPS biedt:

  • een luisterend oor en onderbouwd advies na een vertrouwelijk gesprek;
  • oriëntatie: een vertrouwenspersoon of PAPS bekijkt welke paden bewandeld kunnen worden - jij blijft wel de eindverantwoordelijke en beslist welk pad je kiest.

Twee soorten interventies

Samen met de vertrouwenspersoon of de PAPS kan de hulpzoeker verschillende mogelijkheden overlopen en beslissen of hij of zij eerst zelf iets onderneemt, of liever meteen start met een interventie. Er zijn twee soorten interventies:

Informele interventie

Bij de informele interventie ligt de focus op het vinden van een oplossing of het herstellen van de communicatie in een vertrouwelijk en discreet kader. De werknemer verkent met de vertrouwenspersoon of PAPS volgende pistes:

  • de werknemer wil alleen een luisterend oor en advies. Het kan dan gaan om een of meerdere gesprekken met vertrouwenspersoon of PAPS.
  • de werknemer vraagt dat de vertrouwenspersoon of PAPS contact opneemt met iemand in de organisatie, die mee zou kunnen helpen om het probleem aan te pakken.
  • de werknemer vraagt dat de vertrouwenspersoon of PAPS een verzoeningsproces opstart.


Formele interventie

Alleen de PAPS kan een formeel verzoek van de werknemer in ontvangst nemen. In dat geval wordt de werkgever schriftelijk op de hoogte gesteld van de psychosociale belasting van de werknemer, waarna een analyse van de arbeidssituatie wordt gemaakt met het oog op passende preventieve maatregelen.

Een formele interventie gebeurt doorgaans als de werknemer eerst een informeel proces heeft doorlopen en dit niet het gewenste resultaat oplevert.  

Voor meer informatie over psychosociale risico's kun je steeds terecht bij je regionaal kantoor.

Vertrouwenspersonen ondersteunen het psychosociale welzijn van werknemers. Bekijk zeker het aanbod van IDEWE aan erkende opleidingen die je de mogelijkheid geven om op elk moment stevig in je schoenen te staan.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen