Terug Zowel zorgverlener als zorgvrager kunnen baat hebben bij een 3D-hoeslaken
Zowel zorgverlener als zorgvrager kunnen baat hebben bij een 3D-hoeslaken
Expert Tineke Lauwers
Preventieadviseur ergonomie
Hulpmiddel kan werken tegen MSA en decubitus
Onderzoek van Tineke Lauwers, preventieadviseur ergonomie bij IDEWE, toont aan dat het 3D-hoeslaken van Skincair kan bijdragen tot het welzijn van zowel zorgverlener als zorgvrager. De gladde bovenkant van het hoeslaken zorgt ervoor dat zorgverleners minder fysieke belasting ervaren bij het verplaatsen van zorgvragers. Omdat in het 3D-weefsel minder gemakkelijk plooien gevormd worden, kan het hulpmiddel ook bijdragen aan het voorkomen van doorligwonden (decubitus).
Er zijn veel parameters die aantonen dat het welzijn van zorgverleners onder druk staat. De complexere en zwaardere zorg, het personeelstekort en de toenemende werkdruk maken de job zowel mentaal als fysiek belastend. “Door het frequent en manueel verplaatsen van zorgvragers is bijvoorbeeld het risico op musculoskeletale aandoeningen bij zorgverleners groot”, aldus Tineke Lauwers. “Rugklachten komen het meest voor, gevolgd door schouder- en nekklachten. In die context is elk hulpmiddel dat het werk van de zorgverlener kan verlichten welkom.”
Praktijk- en labo-onderzoek
Het gebruik van het Skincair-hoeslaken werd onderzocht in een woonzorgcentrum. Het praktijkgedeelte startte met een nulmeting waarbij zorgvragers op een katoenen hoeslaken lagen en er een vragenlijst werd ingevuld. Die peilde naar verschillende aspecten, waaronder decubitus, ligcomfort, gebruiksgemak, zorgtijd en fysieke belasting. Het Skincair hoeslaken werd vervolgens gedurende acht weken getest en dezelfde vragenlijst werd na vier weken en acht weken opnieuw ingevuld. In het labo werden ondertussen trek- en duwkrachten gemeten bij het zijwaarts verplaatsen van een zorgvrager. Ook de houding en de kracht van de zorgverlener werd geanalyseerd tijdens het aanbrengen van de tildoek en het verplaatsen van de zorgvrager op de rand van het bed. Deze metingen werden zowel op een katoenen hoeslaken als op een Skincair-hoeslaken uitgevoerd.
Positieve ervaringen voor zorgvrager en zorgverlener
Bij dit initiële onderzoek werden voorzichtig positieve resultaten waargenomen bij het gebruik van het Skincair hoeslaken. Het vertoonde een betere glijcapaciteit, wat resulteerde in verminderde trekkracht en spierbelasting. Bovendien werden lagere risicoscores voor de houding waargenomen. Zorgverleners hadden ook minder tijd nodig om op een Skincair-hoeslaken een tildoek aan te brengen en de zorgvrager te verplaatsen. Kortom, het Skincair-hoeslaken presteerde beter dan het katoenen hoeslaken.
“Ook zorgvragers hebben positieve ervaringen met het 3D-hoeslaken. Ze voelen bijvoorbeeld dat het gemakkelijker is om te bewegen in bed, waardoor ze minder snel hulp moeten vragen. Daarnaast blijkt in de praktijkstudie dat de stof minder plooien veroorzaakt, waardoor de kans op decubitus daalt. Dat betekent meer welzijn voor de patiënt, wat op zich ook kan leiden tot een daling van de zorgzwaarte. Uit het Vlaams Indicatorenproject Woonzorgcentra blijkt immers dat 1,3% van de decubitusgevallen ontstaat tijdens het verblijf in het woonzorgcentrum.”
Voor organisaties die overwegen om het katoenen hoeslaken in te ruilen is het essentieel om een kosten- batenanalyse te maken en het hulpmiddel te integreren in een goed doordacht welzijnsbeleid.
Wat kan IDEWE voor je doen?
Je zorgmedewerkers duurzaam aan de slag houden, daar kunnen we je bij IDEWE in ondersteunen. Lees meer over:
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen