Terug Investeren in gebouwen die gezondheid en welzijn bevorderen loont
Investeren in gebouwen die gezondheid en welzijn bevorderen loont
WELL Building Standard als streefdoel en inspiratiebron
Als we weten hoe dat de gezondheid van onze werknemers door de infrastructuur er op vooruit gaat, zijn we moreel verplicht om daarnaar te handelen. Daarnaast is er het argument om zich als werkgever te onderscheiden op de arbeidsmarkt, zodat je de beste werknemers aantrekt en behoudt, omdat je een state-of-the-art gebouw aanbiedt. Maar een niet te onderschatten argument zijn de economische voordelen. “Uiteraard staat daar een prijs tegenover”, vertelt disciplineverantwoordelijke Bouwen en Gebouwen Liesbeth Reekmans. “Maar de ondernemingswinst zorgt ervoor dat zich dat de investering zich terugbetaalt.”
De bezorgdheid voor de fysieke en mentale gezondheid ligt aan de basis van de WELL Building Standard. Het is de enige bouwstandaard die er vanuit gaat dat gebouwen een rechtstreekse en onrechtstreekse impact hebben op wie ze gebruikt. De standaard garandeert u als bouwheer dat uw hoge eisen ook effectief gerealiseerd zullen worden.
De impact van een gezonde omgeving
Uit onderzoek blijkt dat de prestaties van werknemers verhogen door een betere werkomgeving.
- Gezonde gebouwen hebben een lage concentratie van CO2, vluchtige organische stoffen (VOC’s) en andere vervuilers, waardoor het cognitieve vermogen verbetert. Een aangenaam thermisch comfort, dat bijgeregeld wordt door de gebruikers, zorgt voor een performantieverhoging van 6% ten aanzien van te warme omgevingen en van 4% ten aanzien van te koude omgevingen.
- Daglichtaanwezigheid en zelfsturing op verlichting zorgt voor 46 minuten extra slaap ’s nachts.
- De beperking van geluidsoverdracht en hinderlijk lawaai, en de voorzieningen van concentratiewerkplekken zorgen voor een performantieverhoging van 66% tegenover werkplekken waar men afgeleid wordt door achtergrondgeluid.
- Ruimten die afgestemd zijn op de activiteiten en beleving van de werknemers laten flexibel werk toe. Dit geeft de mogelijkheid om controle te hebben over de werklast en leidt tot hogere betrokkenheid.
- Biophilic design brengt natuurlijke elementen tot op de werkplek en verbetert de werkprestaties.
- Werkomgevingen die smaakvol ingericht zijn, zijn onthalend en werken kalmerend.
- En de locatie en toegang tot voorzieningen voor beweging en gezonde voeding dragen bij tot een gezonde levensstijl.
Welzijn en gezondheid tegen welke prijs?
Werknemers zijn de meest waardevolle activa van een onderneming. Ze nemen doorgaans 90% van de bedrijfsmiddelen voor hun rekening. Doordat de fysieke en sociale omgevingsfactoren, samen met ons gedrag en onze levensstijl, tot 75% van onze gezondheid bepalen en we doorgaans 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen heeft een productiviteitswinst op uw werknemers snel een grote impact op de bedrijfsresultaten en het concurrentievoordeel op de markt.
Uit de WELL-gecertificeerde projecten van de early adopters blijkt dat er een vermindering is van absenteïsme en presenteïsme, dat de productiviteit op de werkvloer verhoogt en dat er minder verloop is in deze organisaties.
Een werkgever die kan uitpakken met een WELL-gecertifieerd gebouw trekt bovendien dubbel zoveel nieuw talent aan. Het maakt ook dat mensen er gemakkelijker kunnen samenwerken en dat de waarde van het vastgoed enorm toeneemt.
Benchmark en streefdoel
Als externe dienst voor preventie en welzijn is Groep IDEWE al langer dan het bestaan van de WELL-standaard overtuigd van de WELL-principes.
Groep IDEWE adviseert en begeleidt bouwheren, die een gebouw willen realiseren dat het welzijn en de gezondheid van zijn gebruikers optimaal ondersteunt. De bouwexperten richten zich daarvoor op de hoge normen van de WELL Building Standard. “Maar ook als u met een kleiner budget niet meteen het bijhorend certificaat ambieert, gebruiken we de standaard als benchmark voor jouw project”, zegt Liesbeth Reekmans. “Naast vertrouwde concepten, zoals lucht, water, licht, thermisch comfort, akoestiek en materialen, die zowel voor de architect als de bouwheer vertrouwd zijn, gaat WELL immers ook dieper in op voeding, beweging, geest en gemeenschap. We zijn er ons echter tegelijk ook van bewust dat de holistische aanpak niet voor alle werkgevers haalbaar is. Voor hen kunnen de WELL-principes wel als streefdoel en benchmark dienen.”
Vandaag heeft IDEWE vier experten in huis die door het International WELL Building Institute erkend zijn als WELL AP. Ze mogen bouwheren begeleiden in het behalen van het WELL-label. Van in de ontwerpfase staan ze architecten en aannemers bij om de plannen tegen het licht te houden. Achteraf helpen ze de exploitant en de onderhoudspartner om de prestaties te monitoren en bij te sturen waar nodig.
Meer dan een gebouw
De WELL-standaard bestaat niet alleen voor publieke en commerciële kantooromgevingen. Intussen werden er ook pilootprogramma’s samengesteld voor de zorgsector, het onderwijs, multi-residentiële projecten, retail ... Er zijn ook communityprogramma’s uitgewerkt voor onder andere stadsuitbreidingen en bedrijventerreinen, voor nieuwe en bestaande projecten en voor bouwprojecten, inrichtingswerken en casco-projecten.
Lees ook:
- Ons team van WELL Aps ondersteunt bouwheren van de planning tot de exploitatie van hun gebouwen
- De werkplek als troef in the war for talent
Contacteer ons voor meer inlichtingen via WELL@idewe.be
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen