Terug Lange werktijden verhogen het risico op hartziektes
Lange werktijden verhogen het risico op hartziektes
Expert Lode Godderis
CEO IDEWE
WHO-studie bevestigt de noodzaak van een goed bewaakte balans tussen werk en privéleven
Op zoek naar een New Way of Working, waarin werken op kantoor afgewisseld wordt met telewerk, moeten we de balans tussen werk en privéleven goed bewaken. Uit een rapport van de WHO, waaraan onder meer algemeen directeur Lode Godderis van IDEWE meewerkte, blijkt opnieuw dat lange werktijden “een lose-lose-situatie” zijn. “Overwerk verbetert het werk niet, wel integendeel. Het schaadt het persoonlijk leven en de gezondheid van werknemers.”
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben in samenwerking met experts van over heel de wereld bestaand onderzoek over lange werktijden geanalyseerd. Daaruit blijkt onder meer dat werkweken van meer dan 54 uur een aantoonbare verhoging van het risico op sterfte en ‘verloren gezonde levensjaren’ met zich meebrengen. Hartziektes, alcoholgebruik, beroertes en depressie liggen daarvan aan de basis.
Hellend vlak
“Nu thuiswerken duidelijk een blijvertje is, wordt het handhaven van een goede balans tussen werk en privéleven nog meer een hellend vlak dan voor de coronacrisis”, aldus Lode Godderis. “We zullen extra aandacht moeten besteden aan het risico van lange werktijden. Net zoals een goede atleet om topprestaties te kunnen leveren periodes van hoge spierspanning combineert met periodes van rust en ontspanning, is het voor werknemers veel productiever en gezonder om 8 uur per dag te werken met volle focus en tussendoor voldoende rust, dan 10 uur achter elkaar met een gebrek aan focus.”
Niet in de val lopen
“We moeten allemaal nadenken over hoe we dit Nieuwe Werken, met periodes van werken op kantoor afgewisseld met telewerk, gaan organiseren. Flexibiliteit zal de sleutel zijn om balans te brengen in prestatie en ontspanning. Werkgevers zullen een zeer belangrijke rol moeten spelen om hun werknemers bewust te maken van de gezondheidsrisico's van lange werktijden. De sleutel tot het welzijn van werknemers, de kwaliteit van hun werk en uiteindelijk ook tot de toekomst van het hele bedrijf zal liggen in het kader dat ze scheppen om het risico te verkleinen dat mensen in die val lopen.”
De experten van Groep IDEWE hebben een heel arsenaal aan middelen en technieken uitgewerkt om werkgevers te ondersteunen in het evalueren en herdenken van hun arbeidsorganisatie. Lees meer over ons aanbod.
Lees meer over hoe we als werkgever en werknemer van de New Way of Working een succes kunnen maken.
Lees het opiniestuk van algemeen directeur Lode Godderis in De Tijd van 19 mei.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen