Terug Telewerk is meer dan een ergonomische bureaustoel
Telewerk is meer dan een ergonomische bureaustoel
Expert Hilde De Man
Preventieadviseur psychosociale aspecten
Besteed in de tweede golf voldoende aandacht aan verbinding en mentaal welzijn
Ook al wilt u als werkgever uw telewerknemers maximaal tegemoetkomen, het blijft een moeilijke opdracht. Hen ondersteunen in de materiële organisatie van hun thuiskantoor, is één zaak maar hoe zorgt u voor hun mentaal welzijn?
Ook als we voorbij de COVID-19-periode kijken, wordt telewerk voor veel bedrijven deel van de arbeidsorganisatie. En daar zal meer bij komen kijken dan op het eerste gezicht lijkt. “Spontaan denken we bij het organiseren van telewerk aan het voorzien van een ergonomische werkpost”, zegt preventieadviseur ergonomie David Verwimp van IDEWE. “Maar een telewerkbeleid houdt veel meer in dan dat. Om ons als werknemer goed te voelen en ons te kunnen concentreren, spelen ook omgevingsfactoren een belangrijke rol. Telewerk kan pas echt een succes worden als heel het beleid van de onderneming aan de nieuwe manier van werken aangepast wordt. En dan moeten we het sowieso ook hebben over het mentaal welzijn van de werknemers, zeker in deze moeilijkere tijden.”
Verbinding houden en gezond connecteren
“Mensen die dit voorjaar voor het eerst, gedwongen, moesten telewerken, hebben ondervonden dat thuiswerk positieve gevolgen heeft maar dat er evengoed negatieve aspecten waren. Je mag immers beschikken over alle tools om online gemakkelijk contact te leggen met je collega’s, de thuissituatie – vandaag is dat zelfs vaak thuisisolatie - kan het fysieke contact niet altijd vervangen. Zeker in deze donkere dagen is het belangrijk om voldoende sociale steun op te zoeken, je sociale netwerk te blijven activeren, verbinding te houden met je collega’s en bewust informele onlinemomenten in te bouwen. Ook als leidinggevende blijft het belangrijk om de vinger aan de pols te houden en gericht contactmomenten te plannen. Dit hoeft niet steeds via onlinemeetings, dit doen we immers al genoeg. Probeer hier voldoende variatie in te brengen.”
Maar ook … gezond deconnecteren
Het komt er voor thuiswerkers ook op aan om een omgeving te creëren zonder stoorzenders. “Met kinderen in huis is dat zeker niet altijd evident maar het gaat niet enkel over hen. Voor vrienden, buren en familie kan de wetenschap dat je thuis werkt zeer verleidelijk zijn om snel even binnen te springen. Goeie afspraken en na de werkuren afspreken, of een kwaliteitsvol gesprek voeren via telefoon of videochat kan wonderen doen.”
“Als er geen afspraken omtrent begin- en einduur of bereikbaarheid en deconnectie gemaakt werden, is de kans ook groot dat de werkdag nooit echt stopt. De telefoon blijft rinkelen en er zullen altijd wel nog mails zijn die op een antwoord wachten. Sluit de werkdag daarom ook thuis concreet af met een ritueel. Zoek bijvoorbeeld een andere plaats op of trek bewust vrijetijdskledij aan na je werkdag.”
Veerkracht, nu meer dan ooit
De kans is groot dat je doorgaans energie opdoet door een hobby te beoefenen in een sport- of hobbyclub. Tracht je energiegevers te vertalen in activiteiten die je thuis of buiten alleen of met je gezin kunt doen.
Besteed ook op andere manieren aandacht aan je veerkracht:
- Beweeg voldoende, stretch bijvoorbeeld al eens regelmatiger als je veel online bent.
- Eet evenwichtig en drink voldoende.
- Zorg voor ontspanning na een piek van spanning,
- Maak ruimte voor kleine positieve ervaringen en zoek positieve gedachten op.
- Probeer iets zinvol bij te dragen in huis of voor anderen.
- Ga bewust om met je energie.
Bewegen in de natuur
“Net als op kantoor blijft bewegen tijdens het thuiswerken noodzakelijk. Ook al is tussendoor even iets vragen aan een collega op een andere verdieping, er niet bij, kan van houding wisselen tijdens het computerwerk of rondlopen tijdens het telefoneren er al voor zorgen dat je minder lang immobiel op je stoel blijft zitten.”
“Het is ook belangrijk om de pauzes niet te vergeten en dan bij voorkeur ook de buitenlucht op te zoeken. Meerdere onderzoeken tonen aan dat wandelen in de natuur de stemming van mensen doet verbeteren, gevoelens van angst en kwaadheid doet verminderen en positieve gevoelens laat toenemen. Een halfuurtje stappen in het groen is dus niet alleen fysiek een opkikker maar zorgt ook voor een mentale boost.”
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen